5 JENIS PELANGGAN TIKTOK SHOP SELLER PERLU TAHU!

Nowadays, TikTok bukan sahaja jadi tempat hiburan, tetapi ia dah menjadi lubuk untuk menjana pendapatan. Hanya perlu ada akaun TikTok sahaja! Nak berniaga di TikTok Shop ni mudah je, ada produk boleh jual. Tak ada produk, jual produk orang. Jom Kenali 5 Jenis Pelanggan TikTok Shop Seller Perlu Tahu!

Jika anda seller, anda patut kenal dengan beberapa jenis pelanggan TikTok Shop. Supaya mudah untuk anda cipta strategi untuk close mereka! Baca artikel sampai habis.

5 JENIS PELANGGAN TIKTOK SHOP SELLER PERLU TAHU!

1. Pengikut Setia (Loyal Follower / Raving Fans)

Kini, TikTok bukan saja menjadi tempat tumpuan anak-anak muda. Malah, orang berusia juga makin ramai dalam platform ini. Ia boleh menjadi tempat lepak mahupun tempat berdiskusi.

Salah satu sebab kenapa TikTok Shop seller jadikan live streaming sebagai tempat berdiskusi adalah sebab mereka dapat validate dengan para penggemar mereka tentang produk yang ingin dikeluarkan.

Dengan mengetahui jenis pelanggan TikTok Shop, Seller dapat menyediakan solusi kepada masalah viewers mereka.

Maka, mudah untuk melariskan produk jualan mereka jika sudah dilaunch..

jenis pelanggan tiktok shop

2. Pencipta Konten (Content Creator)

Pencipta konten TikTok juga salah satu jenis pelanggan TikTok Shop yang berpotensi membeli produk anda.

Mereka mungkin berminat dengan produk atau perkhidmatan yang anda offer.

Jenis pelanggan TikTok Shop jenis ini berpotensi tinggi kerana awalnya mereka hanya melihat-lihat produk yang sesuai untuk mereka promosikan di Akaun TikTok mereka. Jadi, amatlah penting untuk anda close mereka.

ini kerana kemungkinan besar mereka akan menjadi penyumbang trafik dan jualan yang besar apabila mereka adalah seorang influencer yang ingin menjadi Affiliaters kepada produk anda.

jenis pelanggan tiktok shop

Viewers dalam live stream dan content di Akaun TikTok Shop anda boleh jadi datang dari pelbagai lapisan umur, bermacam background dan pelbagai jenis pelanggan TikTok Shop.

Bertuahlah anda jika ada influencers yang berminat untuk berkolaborasi untuk mempromosikan produk anda dengan lebih luas.

3. Pemburu Diskaun (Discount Hunter)

Siapa tak suka dengan benda Free, betul?

Tik Tok sendiri banyak sangat Free Shipping. Itu antara hal yang membantu penjualan di TikTok Shop jadi lebih laku dan cepat terjual! Apalagi kebanyakan pelanggan dalam kalangan anak muda. TikTok Shop inilah kolam kita!

Yes, salah seorang jenis pelanggan TikTok Shop yang perlu anda tahu adalah Pemburu Diskaun! Mereka akan sentiasa mencari tawaran dan promosi khas.

Menawarkan diskaun eksklusif TikTok atau tawaran masa terhad boleh menarik jenis pelanggan seperti ini.

jenis pelanggan tiktok shop

4. Trend Follower

TikTok ialah hub bagi banyak hal-hal trending. Jadi, kita akan jumpa banyak jenis pelanggan TikTok Shop antaranya, yang sukakan benda-benda viral, audio viral, video viral, filter viral dan sebagainya. Jika anda nak tarik pelanggan sebegini, anda perlu masuk ke dalam dunia mereka.

Anda perlu up to date juga dengan content viral untuk kerap muncul di antara video-video content mereka.

Ini kerana zaman sekarang, jenis pelanggan TikTok Shop seperti ini ramai yang suka menjadi terkenal. Sambil anda bina branding, sambil anda close sales dengan mereka.

Tips Buat Seller :

  • Gunakan Audio Trending (Content)
  • Buat Video Duet / Stitch
  • Gunakan Filter Trending

5. Jenis Pelanggan TikTok Shop : Pengikut Niche

Selain TikTok menjadi tuan rumah kepada pelbagai komuniti dan niche tertentu, TikTok juga menjadi hub untuk Tutorial DIY (do-it-yourself) dan projek kreatif. Penjual yang menawarkan produk yang berkaitan DIY boleh mensasarkan segmen pelanggan ini dengan konten berunsurkan arahan atau langkah praktikal.

Tips Seller TikTok :

  • Arahan Step by Step
  • Content Part by Part
  • Bersenarai : 5 Resepi Mudah Berasaskan Tomato (Contoh..)

Seller yang berniche memasak atau niche tertentu disarankan mencipta kandungan yang disesuaikan dengan follower tersendiri.

Penutup

Untuk menghasilkan content, anda perlu tahu jenis pelanggan TikTok Shop yang anda sasarkan supaya ianya sampai kepada audience yang tepat dan ianya tidak membuang waktu. Anda juga perlu lebih creative dalam menghasilkan content dan cuba banyak cara supaya kita dapat cater setiap jenis pelanggan di TikTok Shop.

“Tak perlu percaya saya, Buat jee..”

Anda masih Newbie tentang Affiliate Marketing ni? Jom Belajar TikTok Affiliate Marketing Sampai Master!

Anda rasa content ini bagus?
Tekan butan share dibawah untuk berkongsi di social media anda..
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tumblr
WhatsApp
Telegram