Tiktok Shop

KING ALIFF 5 JENIS PELANGGAN TIKTOK SHOP SELLER PERLU TAHU!

5 JENIS PELANGGAN TIKTOK SHOP SELLER PERLU TAHU!

Nowadays, TikTok bukan sahaja jadi tempat hiburan, tetapi ia dah menjadi lubuk untuk menjana pendapatan. Hanya perlu ada akaun TikTok sahaja! Nak berniaga di TikTok Shop ni mudah je, ada produk boleh jual. Tak ada produk, jual produk orang. Jom Kenali 5 Jenis Pelanggan TikTok Shop Seller Perlu Tahu!

Jika anda seller, anda patut kenal dengan beberapa jenis pelanggan TikTok Shop. Supaya mudah untuk anda cipta strategi untuk close mereka! Baca artikel sampai habis.

5 JENIS PELANGGAN TIKTOK SHOP SELLER PERLU TAHU!

1. Pengikut Setia (Loyal Follower / Raving Fans)

Kini, TikTok bukan saja menjadi tempat tumpuan anak-anak muda. Malah, orang berusia juga makin ramai dalam platform ini. Ia boleh menjadi tempat lepak mahupun tempat berdiskusi.

Salah satu sebab kenapa TikTok Shop seller jadikan live streaming sebagai tempat berdiskusi adalah sebab mereka dapat validate dengan para penggemar mereka tentang produk yang ingin dikeluarkan.

Dengan mengetahui jenis pelanggan TikTok Shop, Seller dapat menyediakan solusi kepada masalah viewers mereka.

Maka, mudah untuk melariskan produk jualan mereka jika sudah dilaunch..

jenis pelanggan tiktok shop

2. Pencipta Konten (Content Creator)

Pencipta konten TikTok juga salah satu jenis pelanggan TikTok Shop yang berpotensi membeli produk anda.

Mereka mungkin berminat dengan produk atau perkhidmatan yang anda offer.

Jenis pelanggan TikTok Shop jenis ini berpotensi tinggi kerana awalnya mereka hanya melihat-lihat produk yang sesuai untuk mereka promosikan di Akaun TikTok mereka. Jadi, amatlah penting untuk anda close mereka.

ini kerana kemungkinan besar mereka akan menjadi penyumbang trafik dan jualan yang besar apabila mereka adalah seorang influencer yang ingin menjadi Affiliaters kepada produk anda.

jenis pelanggan tiktok shop

Viewers dalam live stream dan content di Akaun TikTok Shop anda boleh jadi datang dari pelbagai lapisan umur, bermacam background dan pelbagai jenis pelanggan TikTok Shop.

Bertuahlah anda jika ada influencers yang berminat untuk berkolaborasi untuk mempromosikan produk anda dengan lebih luas.

3. Pemburu Diskaun (Discount Hunter)

Siapa tak suka dengan benda Free, betul?

Tik Tok sendiri banyak sangat Free Shipping. Itu antara hal yang membantu penjualan di TikTok Shop jadi lebih laku dan cepat terjual! Apalagi kebanyakan pelanggan dalam kalangan anak muda. TikTok Shop inilah kolam kita!

Yes, salah seorang jenis pelanggan TikTok Shop yang perlu anda tahu adalah Pemburu Diskaun! Mereka akan sentiasa mencari tawaran dan promosi khas.

Menawarkan diskaun eksklusif TikTok atau tawaran masa terhad boleh menarik jenis pelanggan seperti ini.

jenis pelanggan tiktok shop

4. Trend Follower

TikTok ialah hub bagi banyak hal-hal trending. Jadi, kita akan jumpa banyak jenis pelanggan TikTok Shop antaranya, yang sukakan benda-benda viral, audio viral, video viral, filter viral dan sebagainya. Jika anda nak tarik pelanggan sebegini, anda perlu masuk ke dalam dunia mereka.

Anda perlu up to date juga dengan content viral untuk kerap muncul di antara video-video content mereka.

Ini kerana zaman sekarang, jenis pelanggan TikTok Shop seperti ini ramai yang suka menjadi terkenal. Sambil anda bina branding, sambil anda close sales dengan mereka.

Tips Buat Seller :

  • Gunakan Audio Trending (Content)
  • Buat Video Duet / Stitch
  • Gunakan Filter Trending

5. Jenis Pelanggan TikTok Shop : Pengikut Niche

Selain TikTok menjadi tuan rumah kepada pelbagai komuniti dan niche tertentu, TikTok juga menjadi hub untuk Tutorial DIY (do-it-yourself) dan projek kreatif. Penjual yang menawarkan produk yang berkaitan DIY boleh mensasarkan segmen pelanggan ini dengan konten berunsurkan arahan atau langkah praktikal.

Tips Seller TikTok :

  • Arahan Step by Step
  • Content Part by Part
  • Bersenarai : 5 Resepi Mudah Berasaskan Tomato (Contoh..)

Seller yang berniche memasak atau niche tertentu disarankan mencipta kandungan yang disesuaikan dengan follower tersendiri.

Penutup

Untuk menghasilkan content, anda perlu tahu jenis pelanggan TikTok Shop yang anda sasarkan supaya ianya sampai kepada audience yang tepat dan ianya tidak membuang waktu. Anda juga perlu lebih creative dalam menghasilkan content dan cuba banyak cara supaya kita dapat cater setiap jenis pelanggan di TikTok Shop.

“Tak perlu percaya saya, Buat jee..”

Anda masih Newbie tentang Affiliate Marketing ni? Jom Belajar TikTok Affiliate Marketing Sampai Master!

KING ALIFF KENAPA PERLU BUAT PASSIVE INCOME DENGAN TIKTOK SHOP? INI 3 SEBABNYA!

KENAPA PERLU BUAT PASSIVE INCOME DENGAN TIKTOK SHOP? INI 3 SEBABNYA!

Dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu, ramai orang mencari cara untuk buat duit, betul? Antara platform yang semakin mendapat tempat di hati ramai orang zaman sekarang adalah platform TikTok. Kenapa perlu Buat Passive Income Dengan TikTok Shop? Kerana TikTok kini mempunyai ramai pengguna di seluruh dunia. Ramai content creator di TikTok yang berjaya buat duit dengan TikTok.

Jadi, saya kongsikan kenapa anda patut bermula dari sekarang untuk Buat Passive Income Dengan TikTok Shop. Ayuh!

BUAT PASSIVE INCOME DENGAN TIKTOK SHOP? INI 3 SEBABNYA!

1. Mendidik Audience / Create Awareness

Antara tujuan utama kenapa perlu mula buat Passive Income Dengan TikTok Shop adalah untuk menarik audiens yang pelbagai untuk aware dengan brand, produk, info atau issue yang anda bawakan.

Apabila menginginkan sesuatu, kita diajar untuk memberi terlebih dahulu.

Biasakan dengan memberi.

Sebab itu bila nak mula buat passive income Dengan TikTok Shop ni, saya sarankan jangan terlalu fokus nak buat sale sangat.

5 Fokus Anda Bila Nak Mula Buat passive income Dengan TikTok Shop :

  • Sharing useful tips / life hacks berkaitan niche
  • Sharing educational contents
  • Sharing knowledgeable information untuk audiences
  • Sharing Manfaat audience akan dapat Dari Produk anda?
  • Sharing kenapa produk anda perlu sampai kepada ramai orang?

Percayalah, apabila anda konsisten memberi, prospek takkan ralat untuk mendapatkan produk anda bila anda ikhlas nak tambah value dalam hidup orang lain.

Fokus dan fokus pada mencipta content TikTok yang menarik dan berkualiti tinggi.

Sesekali pamerkan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan, highlight faedah dan berikan maklumat berharga untuk menggalakkan engagement terhadap audience.

Video Brand Awareness

2. Meluaskan Pasaran / Rangkaian / Networking

Selain dapat sebarluaskan values tentang produk, tambah nilai hidup audiences dengan berkongsi educational contents. Anda juga dapat meluaskan peluang untuk bernetworking kepada lebih banyak bidang dan industri.

Jika anda nak TikTok Shop anda lebih berkembang, cuba bergabung dengan jenama dan produk popular.

Salinglah bertukar value dengan networks anda. Agar dapat menyebarluaskan manfaat hasil dari kolaborasi kalian.

Tips Meluaskan Networking Sebagai Passive Income Provider :

  • Digalakkan join Kempen Pemasaran TikTok Shop (Dapat beri komisen pada Affiliaters)
  • Pilih kempen yang seiring dengan minat dan followers anda sahaja
  • Sentiasa buka minda untuk mencuba sesuatu yang baru
  • Berkolaborasi dengan niche lain (Buat produk combo, buat content bersama, buat program bersama)

Ini akan memudahkan anda membuat jualan yang banyak dan buat passive income dengan TikTok Shop sekiranya ada mempunyai raving fans yang ramai dalam kalangan followers anda.

Raving fans bukan saja akan support anda sebagai penjual, malah mereka juga boleh buat extra income dengan membantu promosikan produk anda.

BUAT PASSIVE INCOME DENGAN TIKTOK SHOP

3. Buat Passive Income Dengan TikTok Shop Untuk Berkongsi Rezeki

Saya sangat galakkan ramai seller yang dah biasa dengan offline marketing, cuba buat passive income dengan TikTok Shop pula.

Tak salah pun jika anda menjual di TikTok Shop secara part time. Bukan saja dapat buat passive income, malah, dapat berkongsi rezeki pula pada mereka yang berminat nak jana passive income dari TikTok Shop anda melalui Program TikTok Affiliate Marketing.

Jangan lokek dalam berkongsi rezeki kerana percayalah, dalam rezeki kita pasti ada rezeki orang lain.

Jika sudah ada TikTok Shop, jangan teragak-agak untuk mendapatkan bimbingan daripada mentor atau komuniti yang lebih arif tentang ilmu TikTok. Mereka boleh mempermudah proses untuk sukses membuat passive income di TikTok Shop ini.

Salah seorang TikTok Guru Malaysia

Dua orang TikTok Coach Malaysia

buat passive income dengan tiktok shop
buat passive income dengan tiktok shop

Baca : 3 IDEA PRAKTIKAL BUAT DUIT ONLINE

Penutup

Kesimpulannya, walaupun secara part time saja pun anda sudah mampu membuat passive income dengan TikTok Shop. Anggap saja ini sebagai baby step untuk anda mencipta laluan lebih luas menjadi Seller di TikTok Shop secara full time dan berkongsi rezeki dengan lebih ramai audiences anda di luar sana.

Ada yang teringin nak belajar TikTok Shop Step by Step? Follow saya rapat-rapat. Dalam Kelas TikTok Affiliate Marketing!

KING ALIFF 4 HACKS MERIAHKAN LIVE STREAMING TIKTOK SHOP

4 HACKS MERIAHKAN LIVE STREAMING TIKTOK SHOP

Tahukah anda, selain menjadi host yang attractive, content live yang interesting ada lagi rupanya beberapa hal yang kita terlepas pandang. Walhal ia benda mudah je untuk attract audience supaya join live streaming kita. Anda nak tahu tak apa hal yang dapat meriahkan live streaming TikTok Shop anda?

Tanpa membuang masa, mari kita lihat apa 4 Hacks Untuk Meriahkan Live Streaming TikTok Shop!

4 HACKS MERIAHKAN LIVE STREAMING TIKTOK SHOP

1. Guna ‘Eye-Catching Thumbnail’

Ramai terlepas pandang guys tentang thumbnails Live dan video content kita! Bukan sembrono je kita buat content, thumbnail asal boleh je.. No!

Apakah Thumbnail?

Thumbnail atau miniature yang menarik untuk LIVE anda bagi menarik potential viewer / bakal pembeli produk anda! Paling tidak pun untuk menarik audience untuk tonton video content anda sehingga habis dan meriahkan live streaming TikTok Shop.

Ia harus menarik dari secara visual dan mewakili kandungan yang anda akan berkongsi.

Konsep Susunan : Minimalist

Meriahkan live streaming tiktok shop

Konsep Susunan : Aesthetics

Meriahkan live streaming tiktok shop

Konsep Susunan : Face Branding

Meriahkan live streaming tiktok shop

Konsep Susunan : Headline Text

Meriahkan live streaming tiktok shop

Konsep Susunan : Close Ups

Meriahkan live streaming tiktok shop

2. Meriahkan Live Streaming TikTok Shop Dengan ‘Catchy Title’

Guna tajuk yang menarik, catchy dan deskripsi tajuk LIVE yang jelas supaya dapat menyampaikan info apa yang penonton harapkan.

Gunakan hashtags dan kata kunci yang berkaitan dalam description video anda untuk menjadikan LIVE anda muncul di FYP dan memeriahkan live streaming TikTok Shop.

3 Sebab Kenapa Penting Catchy Title :

  • Audience hanya memilih video yang bervisual menarik untuk ditekan
  • Audience lebih memilih tajuk video yang pendek, hot topics atau tidak meleret-leret
  • Audience lebih suka tajuk yang membuat mereka rasa curiousity yang tinggi

Yes, betapa pentingnya untuk kita check semula. Adakah video content kita cukup lengkap untuk grab perhatian dari audience dan impressive tak? Ini demi memeriahkan live streaming TikTok Shop anda.

Meriahkan live streaming tiktok shop

3. Buat Teaser Live

Salah satu cara nak memeriahkan live streaming TikTok Shop anda adalah dengan buat Teaser Live.

Umum / Announce sesi LIVE anda menerusi short video di Tiktok Shop anda untuk menarik lebih banyak engagement dan penonton / bakal pelanggan.

Cipta video/ konten yang boleh meningkatkan rasa ingin tahu penonton kepada produk anda.

3 Point Penting Teaser Live Video Untuk Meriahkan Live Streaming TikTok Shop:

  • TARGET AUDIENCE – Live Stream anda untuk Siapa? Highlight siapa yang ada masalah sekian-sekian.
  • WOW – Apa yang best? Yang membuatkan audience rasa rugi tak join meriahkan live streaming TikTok Shop.
  • PREPARE – Bagitahu apa audience perlu buat? Ready join live, kena share video, kena comment video etc untuk buat validation.

4. Rancang Strategi 4W 1H

Rancang jadual LIVE anda mengikut masa target audience paling aktif di Tiktok supaya lebih ramai penonton menyertai sesi LIVE dan meningkatkan engagement.

Konsistensi dalam penyusunan jadual live streaming boleh membantu membina viewers yang Aktif dan berpotensi. Yang sentiasa menanti sesi LIVE anda dan memeriahkan live streaming TikTok Shop anda! Ala-ala Raving fans gitu.

Pastikan content live anda mempunyai kandungan yang menarik, dan berkaitan dengan expectation audience sasaran anda.

Pastikan live anda juga memberikan nilai, hiburan, atau maklumat yang berguna kepada penonton.

Rancang juga Strategi 4W 1H anda bagi memeriahkan live streaming TikTok Shop anda :

  • What : Apa Content live streaming yang host nak bawa untuk meriahkan live streaming TikTok Shop?
  • Where : Nak live stream di mana? Lokasi sesuai tak?
  • Who : Siapa host utama? Host pengganti? Siapa admin yang menguruskan inventori semasa live?
  • When : Bila jadual nak buat live? Dan maklumkan pada audience setiap kali live.
  • How : Jenis konsep live yang nak dibawakan? Ada context / gimik diselitkan semasa live?

Baca : 5 STRATEGI PERLU TAHU JIKA NAK BUAT DUIT ONLINE

Penutup

Ini antara Hacks yang boleh saya kongsikan untuk memeriahkan live streaming TikTok Shop. Semoga ada sesuatu yang dapat anda take note dan cuba buat. Selamat maju jaya, Orang Sukses!

Ada yang teringin nak belajar TikTok Shop Step by Step? Follow saya rapat-rapat. Dalam Kelas TikTok Affiliate Marketing!

tips fyp tiktok shop

4 TIPS FYP TIKTOK SHOP UNTUK INFLUENCER

Sebagai salah satu aplikasi video pendek yang bersifat hiburan, TikTok menghadirkan ruang bagi penggunanya untuk membuat video kreatif melalui smartphone. Hanya berdurasi minimum 15 saat hingga 5 minit.

Dan jika anda content creators atau influencer, skill menghasilkan video kreatif sangat penting kerana itu dapat mambantu video TikTok Shop anda muncul di FYP audiences. Dan ini Tips FYP TikTok Shop untuk anda!

Posting ni khusus untuk Para Influencers!

4 TIPS FYP TIKTOK SHOP UNTUK INFLUENCER

1. Setkan Tujuan Sebagai Influencer

Apakah FYP?

FYP stands for For You Page, iaitu recommended page di TikTok bila anda buka TikTok Apps. Senang cakap FYP lebih kurang seberapa kerap video kita muncul di beranda TikTok orang lain. Makin anda kerap muncul, makin video anda akan viral..

Persoalannya, bagaimana boleh terjadi? Ini Tips FYP TikTok Shop pertama.

Boleh jadi kerana ramai yang menonton / mencari topik tertentu. Boleh jadi ia menjadi interest kebanyakan orang. Boleh jadi kerana algorithm TikTok itu sendiri.

Contohnya, jika anda selalu like / share / komen di page resepi yang anda minati, in future TikTok akan push content makanan ke page depan TikTok anda.

Antara Tips FYP TikTok Shop : Sebagai influencer, anda harus ada keunikan tersendiri.

Anda perlu tahu WHY anda nak jadi Influencer? Set tujuan utama anda.

  • Nak sampaikan educational content?
  • Nak share awareness pada audience tentang sesuatu issue?
  • Untuk menjual produk semata-mata?
  • Atau hanya sekadar ikut trend semasa?
KING ALIFF 4 TIPS FYP TIKTOK SHOP UNTUK INFLUENCER

2. Tips FYP TikTok Shop Dengan Follow The Trends

Antara tips yang kebanyakan dari anda dah biasa guna dan tahu adalah dengan Follow The Trends. Untuk mendapatkan pandangan dan pengikut, ikuti trend TikTok terkini supaya Up To Date!

Trend yang boleh diikuti :

  • Muzik / Audio trending
  • Hashtag Famous & Unik
  • Filter Popular & Viral

Tips FYP TikTok Shop dengan mencipta konten yang unik, lucu dan pastinya original.

Hasilkan juga video yang menggalakkan follower meninggalkan komen.

Hal ini dapat memperbesarkan peluang untuk video anda terpilih masuk ke FYP. Apabila Algorithm TikTok dapat trace ada video anda muncul dalam video-video viral, secara tak langsung mempromosikan kandungan trend. Mereka akan push video anda untuk naik FYP juga! Ini juga antara Tips FYP TikTok Shop.

tips fyp tiktok shop

3. Panduan Komuniti

Salah satu Tips FYP TikTok Shop adalah dengan ambil tahu panduan komuniti TikTok demi mengelakkan pelanggaran. Pelanggaran boleh membawa kepada hukuman, larangan bayang-bayang, atau kehilangan views untuk video anda.

Tips FYP TikTok Shop, Pantang Larang Dalam Video Tiktok Anda :

  • Sharp objects (pisau, gunting) = cegah suicidal
  • Picagari (syringe, needle) = cegah drugs
  • Duit (display duit) = cegah scam
  • Driving (filming semasa memandu – kenderaan bergerak)
  • Kanak-kanak pegang phone (underage 13), kanak-kanak tak berpakaian 
  • Alcohol, drugs, nampak pusat badan pun akan dicegah, video views slow (negara MY)
  • Numbers (account numbers, phone numbers etc) – long digits
  • Gambar mayat
  • Gambar zaman dulu (tak pakai baju, nampak peha, pusat badan) akan dibanned

Baca lagi : Guideline TikTok Shop

4. Penciptaan Video Content Secara Konsisten

Tips FYP TikTok Shop, Tentukan matlamat kandungan anda sama ada mempromosikan produk atau berkongsi pengetahuan.

Konsistensi adalah kunci. Upload 1 hingga 2 video setiap hari untuk membina jenama peribadi anda dan terlibat dengan algoritma TikTok. Elakkan spam tetapi bertujuan untuk muat naik kandungan biasa.

4 Sebab Kenapa Influencer Perlu Konsisten Upload Video Content :

  • Menunjukkan bahawa kita Influencer yang aktif
  • Bukti anda influencer yang trusted dan bukan scam
  • Bukti anda influencer yang bertanggungjawab dengan komitmen
  • Bukti anda influencer yang kompeten dan layak dipanggil influencer

Baca : 5 STRATEGI PERLU TAHU JIKA NAK BUAT DUIT ONLINE

Penutup

Menjadi influencer memang tak semudah yang anda sangkakan. Kerana anda membawa satu tanggungjawab pada komuniti. Satu Tips FYP TikTok Shop, Anda bertanggungjawab menyebarkan positivity dan educational content pada audiences. Jadi, untuk kekal relevan, hasilkanlah content yang memberi impak baik kepada orang lain.

Ada yang teringin nak belajar TikTok Shop Step by Step? Follow saya rapat-rapat. Dalam Kelas TikTok Affiliate Marketing!

idea video tiktok shop

7 IDEA VIDEO TIKTOK SHOP UNTUK BISNES ANDA

Tahukah anda, menurut kajian yang dibut Tik Tok, pengguna TikTok meluangkan masa selama 89 minit sehari di platform ini. Jadi, sebagai seller, adalah sebuah kerugian jika anda tidak mengambil kesempatan ini untuk meneroka peluang baru dalam membuat sales. Ambillah peluang ini untuk mempromosikan produk anda dengan menggunakan 7 Idea Video TikTok Shop ini.

Tak perlu buat semua. Pilih satu yang mudah dan buat.

7 IDEA VIDEO TIKTOK SHOP UNTUK BISNES ANDA

1. Behind The Scene – Rutin Harian

Ini antara idea video TikTok Shop yang paling ramai audience suka. Mereka suka pada aktiviti yang melibatkan penghasilan produk, proses packaging.

Ini kerana mereka akan merasa lebih trust dengan produk anda kerana telah melihat prosesnya.

Jika anda servis, rekodkan video bagaimana servis itu anda deliver pada pelanggan.

idea video tiktok shop

Jika anda servis provider :

  • Photographer – Tunjukkan BTS anda mengambil gambar & editing gambar
  • Tuition teacher – Tunjukkan BTS anda bersama pelajar anda buat aktiviti fun dalam kelas
  • Stylist – Tunjukkan BTS bagaimana anda hasilkan karya seni anda di rambut clients

2. Tip / Tutorial Praktikal

Audience sebenarnya paling suka bila anda berkongsi educational contents yang mereka boleh buat sendiri di rumah.

Mereka lihat content anda dan mencubanya sendiri.

Moment paling best adalah apabila audience anda berkongsi kegembiraan berjaya menghasilkan sendiri menggunakan Tutorial yang dibekalkan.

Ini tanda bahawa anda sangat pemurah dan tidak lokek ilmu dalam berkongsi idea video TikTok Shop.

3. Backstory Bisnes / Founder

Tipulah kalau saya cakap saya tak suka tengok orang berjaya. Saya suka sangat! Saya jadikan itu sebagai motivasi saya untuk bekerja lebih keras dan teruskan passion saya dalam membantu lebih ramai orang.

Jadi, melihat kejayaan orang jangan sampai timbul hasad dengki ya. Percayalah, rezeki kita Allah dah tetapkan. Tinggal usaha dan jalankan saja.

Jadi, salah satu idea video TikTok Shop yang boleh dibuat adalah kongsikan backstory bisnes anda. Pasti banyak hikmah yang telah terjadi dan anda berjaya bangkit dari kegagalan semalam.

“Beriman dalam journey kita sendiri.”

4. Things Of The Day

Antara idea video TikTok Shop adalah things of the day yang anda boleh buat :

  • Quote of The Day
  • Matchy Outfit of The Day
  • Recipe of The Day
  • One Minute One Motivation
  • One Minute Tips of The Day
  • A Day As A Founder / Stylist / Consultant

Dan banyak lagi idea video TikTok Shop yang anda boleh cuba buat. Jika ada ramai team, boleh buat Daily Task : Hasilkan 1 Content Seorang. Ada 10 orang, dah 10 video! Wuyoo..

5. Idea Video TikTok Shop : Point Of View (POV)

Content Idea Video TikTok Shop jenis POV ni pun antara yang best juga untuk dihasilkan. Sebagai audience yang tidak duduk di tempat anda, pasti rasa teruja bila dapat merasa bagaimana POV anda sebagai seorang founder atau team.

Salah satu contohnya adalah video ini :

6. Demontrasi Produk / How To Use / Manual

Bila berniaga secara online ni, ada pelanggan yang sejenis tak biasa sebab ta dapat pegang secara fizikal. Jadi, sebagai seller TikTok Shop, anda perlu aware dengan jenis pelanggan begini. Salah satu idea video TikTok Shop, anda boleh sediakan solusi bagi isu tersebut.

Salah satunya anda perlu menyediakan video penggunaan, tutorial dan apa-apa video yang sesuai dengan produk anda.

Credit : @tehyeish.hq

Idea Video TikTok Shop

7. Before After Transformation

Dalam banyak-banyak idea video TikTok Shop, saya suka betul dengan video yang menunjukkan progress sesuatu itu berlaku. Ada beberapa before and after yang boleh anda buat :

Tips Video :

  • Make Up Artist Service
  • Floor Cleaner Product
  • Health Supplement
  • Cleaning Service
  • Stylist Service

Ada banyak lagi idea video TikTok Shop. Ada boleh buat carian di Akaun TikTok anda.

Penutup

Tiktok merupakan media sosial yang sangat berpengaruh di masa kini. Buat anda yang baru berjinak dalam dunia keTikTokan ini, semoga artikel ini dapat memberikan idea dan inspirasi untuk anda. Ayuh! Mulakan rentak anda!

Anda masih Newbie tentang Affiliate Marketing ni? Jom Belajar TikTok Affiliate Marketing Sampai Master!

tingkatkan trafik tiktok shop

5 IDEA UNTUK TINGKATKAN TRAFIK TIKTOK SHOP ANDA

Sebagai seller di TikTok Shop, anda pasti familiar dengan live streaming. Ramai seller melakukan live streaming setiap hari untuk membuat sales dan tingkatkan trafik TikTok Shop. Sekali anda dapat buat sale dari TikTok, inshaa Allah akan datang lebih mudah dapat pelanggan. Kuncinya harus konsisten. Anda perlu beri effort extra sikit untuk tarik ramai viewers menonton live anda.

Selain viewers bantu tarik trafik ke dalam live anda, anda juga perlu buat beberapa strategi untuk tingkatkan trafik TikTok Shop anda sendiri. Bagaimana caranya?

5 IDEA UNTUK TINGKATKAN TRAFIK TIKTOK SHOP ANDA

1. Bijak Memilih Produk Trending & Sesuai Niche

TikTok Shop sememangnya ada produk yang pelbagai, produk lama di pasaran mahupun produk baru. Penjual juga semakin ramai ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan.

Jadi, jika anda nak mula berniaga dan nak tingkatkan trafik TikTok Shop anda.

Fokus pada produk yang sedang mendapat permintaan, popular atau viral. Ini akan meningkatkan peluang untuk menarik pelanggan berpotensi.

Makin sesuai produknya, niche nya, makin tinggi peluang live streaming anda akan direcommend oleh TikTok Shop dan ini mampu tingkatkan trafik TikTok Shop anda.

tingkatkan trafik TikTok Shop

Bila audience tahu niche anda, pelanggan lebih mudah untuk masuk live anda kerana mereka tahu apa yang mereka mahu dari anda.

Baca : 5 APPS BUAT DUIT ONLINE TAHUN 2023

2. Buat Fun Games Dengan Viewers

Satu daripada tricks nak tingkatkan trafik TikTok Shop anda adalah dengan bermain games, teka teki, cabutan bertuah dan activities dengan viewers. Selain kita tawarkan promosi seperti Flash sale, Happy Hour, Diskaun dan Penghantaran Percuma untuk menarik bakal pembeli.

Strategi ini boleh tingkatkan trafik TikTok Shop anda dengan pantas.

Bukan saja dapat galakkan pembelian, pembeli juga akan happy bila dapat surprise gifts dari seller.

Selain dari tu, anda juga boleh buat Mega Sales, Diskaun besar-besaran ketika sesi live dan jadikan ia LIMITED. Ini juga bertujuan untuk menarik minat lebih banyak pelanggan dalam jangka masa singkat dan ini mampu tingkatkan trafik TikTok Shop.

3. Manfaatkan Content Creator & Collaboration

Antara cara tingkatkan trafik TikTok Shop adalah dengan bekerjasama dengan influencer atau content creators. Anda boleh mempromosikan produk anda pada akaun TikTok mereka dan ini menjadi cara berkesan untuk menjangkau prospek yang lebih luas.

Sesekali, anda juga boleh buat live bersama influencer ternama untuk bantu meningkatkan viewers TikTok live anda. Pastikan Win-Win Situation untuk kedua pihak.

Perlu ada strategi dalam memilih influencer ni tau!

Tips Pilih Influencer :

  • Pilih host / influencer yang kompeten yang faham tentang produk anda untuk tingkatkan trafik TikTok Shop
  • Pilih yang ada pengaruh besar terhadap niche atau industry berkaitan produk anda

4. Tingkatkan Trafik TikTok Shop Dengan Sesi Q & A

Lakukan Sesi Q&A dengan kerap adalah strategi terpenting untuk membuat audiens selalu keep in touch dengan brand anda.

Ini juga boleh membuat penonton stay lebih lama dalam live streaming Anda tau!

Tips Q&A :

  • Jawab pertanyaan & sebutkan nama commentator supaya lebih engaging.
  • Buat sesi khusus Q&A di live untuk membuat viewers bertanya banyak soalan.
  • Jika tiada pertanyaan, host ajukan pertanyaan atau triggered viewers untuk bertanya soalan.

5. Buat Content BTS

Untuk jadikan pemasaran anda berjaya dan mampu Tingkatkan trafik TikTok Shop anda, jadikan pembuatan video Behind The Scene (BTS) sebagai salah satu rutin.

Hal ini kerana prospek sangat suka dengan hal-hal yang berlaku di balik tabir.

Mereka dapat melihat hal yang tak biasa bagi mereka dan kita jadikan persoalan audience sebagai hot topic di setiap video content kita.

KING ALIFF 5 IDEA UNTUK TINGKATKAN TRAFIK TIKTOK SHOP ANDA

5 Idea Video BTS yang boleh dicuba :

  • Packing Parcels
  • Tentang Team di Balik Tabir
  • Tips Sharing by Team
  • Unboxing Produk dari Supplier
  • Aktiviti Fun bersama Team

Penutup

Kesimpulannya, ada banyak cara yang kita boleh buat untuk attract prospek baru dan viewers untuk ramai-ramai bantu tingkatkan trafik TikTok Shop anda. Buat peniaga baru, jangan putus asa! Teruskan usaha anda.

Dan jika anda teringin nak explore lebih dalam tentang Affiliate Marketing? Follow Saya untuk Master dalam TikTok Affiliate Marketing!

strategi powerful bina brand tiktok

BACA 5 STRATEGI BINA BRAND TIKTOK SHOP

Jika anda ada bisnes, pemasaran dan strategi bina brand TikTok Shop boleh menjadi saluran yang baik untuk jenama anda kerana belum banyak lagi persaingan di platform ini. Namun, jika anda baru dengan TikTok, anda mungkin tidak tahu bagaimana menggunakan platform TikTok Shop ini untuk buat marketing.

Saya nak kongsi pada anda Why dan How To jadikan TikTok Shop sebagai saluran pemasaran untuk membawa perniagaan anda ke tahap yang seterusnya.

Baca 5 Strategi Bina Brand TikTok Shop Jika Anda Newbie!

BACA 5 STRATEGI BINA BRAND TIKTOK SHOP

1. Fahami Fungsi TikTok Shop

Masih ramai usahawan tidak tahu bagaimana strategi bina brand TikTok Shop berfungsi sebagai alat pemasaran sebenarnya.

Mungkin kerana mereka berpendapat platform TikTok ni hanya tempat untuk golongan muda mencari hiburan.

Tetapi, TikTok kini telah menarik ramai orang dari pelbagai latar belakang.

Pengguna dapat berinteraksi dengan video yang lalu di feed mereka. Salah satu perkara menarik mengenai TikTok ialah ia membolehkan pengguna menambah pelbagai efek dan muzik sedia ada dalam video mereka.

strategi bina brand TikTok Shop

Ini menyebabkan banyak video menjadi viral di platform TikTok kerana pengguna boleh menggunakan muzik yang trending di TikTok untuk capaian audien yang lebih ramai.

Sebagai strategi bina brand TikTok Shop, Menurut satu kajian oleh influencer Marketing Hub, TikTok mengalahkan semua platform lain berkenaan dengan features dan engagement.

Bahagian yang paling mencabar adalah bagaimana nak buat konten yang sesuai dengan pengguna TikTok.

Baca : CARA MUDAH BUAT DUIT TIKTOK AFFILATES 2023

2. Strategi Bina Brand TikTok Shop Dengan Konten Menarik

Untuk jadikan pemasaran anda berjaya di TikTok Shop, anda mesti menghasilkan konten yang menarik sebagai strategi bina brand TikTok Shop.

Pengguna juga lebih cenderung untuk menonton dan berinteraksi dengan video anda sehingga algoritma TikTok meletakkan konten anda di laluan pengguna TikTok ataupun lebih dikenali sebagai FYP.

Pendekatan terbaik saat ini adalah dengan berkongsi tips ataupun tutorial.

Contohnya :

  • Produk skin care : Tips dapatkan kulit yang cantik
  • Servis fotografi : Tips jadikan gambar kelihatan profesional
  • Strategi bina brand TikTok Shop, pastikan anda buat konten yang santai dan menghiburkan. Sekiranya anda masih tidak tahu untuk kenal pasti masalah ataupun minat audien anda, tanya saja pada audien anda.

Audience anda mungkin nak berkongsi beberapa masalah yang mereka hadapi.

3. Mengoptimumkan TikTok SEO

Untuk niche, satu strategi bina brand TikTok Shop adalah dengan gunakan auto-suggest dalam carian Google untuk kembangkan idea konten anda dengan baik.

Ini juga boleh dijadikan sebagai sumber inspirasi semasa membuat video.

strategi bina brand TikTok Shop

Tips Hasilkan Video :

  • Video content yang santai dan fun
  • Strategi bina brand TikTok Shop dengan audio trending
  • Hashtag yang tepat untuk TikTok SEO supaya pengguna mudah mencari kandungan anda
  • Sekiranya anda tidak tahu # yang harus anda gunakan, taipkan kata kunci yang relevant di bahagian carian

4. Penglibatan Audience dalam TikTok Shop

Ini antara yang dapat memastikan kita semakin dikenali ramai dengan cara menggalakkan penglibatan khalayak dengan bertanya kepada mereka perkara yang mereka ingin pelajari atau ketahui.

Boleh jadi tentang produk atau perkhidmatan anda.

Strategi bina brand TikTok Shop adalah dengan mengambil masa untuk terokai soalan dan kebimbangan audience.

Ambil tahu isu dan masalah audience yang anda perlu sediakan solusinya.

Gunakan autocadang Google untuk menjana idea kandungan di TikTok Shop anda.

5. Jadikan Kontent Seronok dan Boleh Dihubungi

Jujurnya, pengguna TikTok lebih suka kandungan santai dan menghiburkan. Ambil peluang untuk gunakan Effect TikTok dan Audio yang trending di TikTok demi menjadikan kandungan TikTok Shop anda lebih menarik. Ya! Inilah antara strategi bina brand TikTok Shop yang wow!

Kekalkan intonasi yang menyeronokkan dan ringan dalam video anda.

Bukan itu saja, jika video anda merunsurkan promosi produk, jangan lupa untuk sertakan sekali nombor untuk dihubungi atau website tentang produk!

“Social Media User ada 2 : Consumer atau Producer.”
Anda Yang Mana?

Tonton Video untuk pencerahan :

Masih Newbie tentang Affiliate Marketing ni? Jom Belajar TikTok Affiliate Marketing Sampai Master!

viralkan produk tiktok shop

6 TIPS VIRALKAN PRODUK TIKTOK SHOP BUAT PENIAGA BARU!

Sebagai pendatang baru dalam bisnes online di TikTok Shop, menjadi unik adalah salah satu hal yang perlu kita buat. Ini supaya kita dapat dikenali walaupun compete dengan seller lain yang hebat-hebat. Memang tak mudah, tapi ini hal yang wajib kita buat sebagai Tips Viralkan produk TikTok Shop tanpa perlu masa yang lama.

Posting ni khusus untuk guide Peniaga Baru di TikTok Shop : 3 Tips Viralkan Produk TikTok Shop Cepat!

6 TIPS VIRALKAN PRODUK TIKTOK SHOP BUAT PENIAGA BARU!

1. Penggunaan #Hashtags Trending

Dalam carian Google sekitar awal bulan April baru ni, saya dapati TikTok sudah mempunyai lebih 1 juta pengguna aktif dan aplikasi ke 6 terbaik seiring dengan Facebook, Instagram dan Twitter. Terbukti juga selain ramai anak muda, golongan berusia juga makin terbuka dan tak mahu ketinggalan dengan trend semasa.

Selain menjadi tempat berhibur. Kita juga pasti tak nak lepaskan peluang berkongsi video.

Malah, kita juga boleh menambah pendapatan sampingan sebagai penjual.

Maka, untuk melajukan jualan produk dan dikenali ramai, penggunaan #Hashtag yang unik dan sesuai dengan content video sangat memainkan peranan.

Tips Viralkan produk TikTok Shop

Dalam carian Google sekitar awal bulan April baru ni, saya dapati TikTok sudah mempunyai lebih 1 juta pengguna aktif dan aplikasi ke 6 terbaik seiring dengan Facebook, Instagram dan Twitter. Terbukti juga selain ramai anak muda, golongan berusia juga makin terbuka dan tak mahu ketinggalan dengan trend semasa.

Selain menjadi tempat berhibur. Kita juga pasti tak nak lepaskan peluang berkongsi video.

Malah, kita juga boleh menambah pendapatan sampingan sebagai penjual.

Maka, untuk melajukan jualan produk dan dikenali ramai, penggunaan #Hashtag yang unik dan sesuai dengan content video sangat memainkan peranan.

2. Tips Viralkan Produk TikTok Shop Dengan Video Pendek

Mula dengan video pendek iaitu sekitar 10-20 saat saja.

Tips Video Content TikTok Shop :

  • Visual yang menarik perhatian
  • Eye-Catchy & membuatkan penonton terus menonton sehingga tamat
  • Suara jelas & Isi padat
  • Intonasi suara berbeza (Suara ditekan bila perlu highlight sesuatu)

3. Analisis & Cipta Strategi Video Anda

TikTok mempunyai satu keunikan iaitu sering mengubah algorithm! Kadang-kadang kita tak tahu bila ada perubahan, sehinggalah kita merasai sesuatu yang tak seperti biasanya berlaku pada akaun TikTok Shop kita.

Sebagai Tips viralkan produk TikTok Shop, anda perlu gunakan ciri analitik tiktok untuk memahami video yang berprestasi baik.

4. Tentukan Matlamat Content

Tentukan matlamat kandungan Tips viralkan produk TikTok Shop anda sama ada mempromosikan produk atau berkongsi pengetahuan.

Saya kongsikan beberapa idea matlamat video :

  • Tips / Resepi Masakan Viral
  • Short Tutorials
  • What Do and Don’ts?
  • Packing / Posting Parcels
  • Outfit of The Day
  • Product In Action
  • Life Hacks / Product Hacks
  • Duet / Funny Videos
  • Product Awareness
  • Tips Viralkan produk TikTok Shop dengan Video Kolaborasi

Baca : 5 APPS BUAT DUIT ONLINE UNTUK 2023

5. Gambar Profil Mudah Dikenali

Tips Viralkan produk TikTok Shop iaitu dengan, elak dari menggunakan gambar yang tidak mewakili anda atau jenama anda.

Tujuannya, untuk pasak dalam fikiran audience, ini adalah KITA. Inilah Tips viralkan produk TikTok Shop.

Orang nampak logo / imej sekian, mereka ingat kita tanpa perlu introduce, siapa kita.

Tips viralkan produk TikTok Shop dengan Gambar Profil :

  • Guna Design Rare
  • Visual eye-catchy sesuai konsep
  • Tidak terlalu kecil
  • Tiada tulisan, hanya gambar atau 2 huruf yang besar

6. Engage dengan Audience

Tips viralkan produk TikTok Shop dengan Engage bersama penonton anda dengan bertanya soalan di penghujung video. Galakkan penonton untuk bertindak balas.

Biasakan di akhir video content, sertakan soalan. Sertakan pertanyaan yang perlu dijawab oleh audience.

Ini bagi meningkatkan kepercayaan bahawa TikTok Shop kita aktif dan ramai pengikut.

Tips Viralkan produk TikTok Shop :

  • Content yang audience boleh share pengalaman peribadi
  • Content yang mudah untuk dijawab
  • Content yang argumentative (ada pendapat A dan B namun bukan pendapat yang bertelagah)

Mari tonton Tutorial Edit Video di CapCut :

Jom cuba buat satu tips dulu!

Ada yang teringin nak belajar TikTok Shop Step by Step? Follow saya rapat-rapat. Dalam Kelas TikTok Affiliate Marketing!

panduan lariskan jualan tiktok shop

3 PANDUAN UNTUK TINGKATKAN JUALAN TIKTOK SHOP ANDA!

Percaya atau tidak, TikTok Shop antara platform yang mendorong kita untuk membeli walaupun bukanlah suatu keperluan. Zaman sekarang, teknologi menjadi penyebab kepada semua benda jadi mudah dan cepat dan sebagai penjual kita pasti nak tahu bagaimana cara tingkatkan jualan TikTok Shop. Jadi, dengan TikTok Shop, peniaga tak perlu buka kedai fizikal lagi dah.

Cuma di sini, jika makin ramai player dalam medan bisnes online, maka kita perlu lebih mahir dalam cara tingkatkan jualan TikTok Shop pula!

Nak Tingkatkan Jualan TikTok Shop Anda? Baca 3 Panduan Ni!

3 PANDUAN UNTUK TINGKATKAN JUALAN TIKTOK SHOP ANDA!

1. Banyakkan Content Video Untuk Naik FYP

Tahukah anda, berdasarkan artikel Jendela Dewan Bahasa dan Pustaka hampir 49% pengguna media sosial di Malaysia adalah pengguna TikTok? Jadi, rugilah kalau kita tak fully maximize profit kita di sini? Betul, tak?

So, persoalannya macamana tingkatkan jualan TikTok Shop? Pertama, tujuan utamanya pasti untuk buat sale, betul?

TikTok Shop konsepnya adalah video.

Jadi, perbanyakkan content video! Bagi semua orang tahu apa kita jual.

Bagi semua orang tahu transparently apa bestnya barang yang kita offer dan bantu tingkatkan jualan TikTok Shop.

Bagi semua orang dapat rasa apa manfaat dari produk kita offer.

TikTok Shop ini bukan sekadar Live Streaming semata-mata. Ada orang tengok TikTok bukan di waktu biasa kita live. Setiap orang ada jadual berbeza. So kita kena bijak cater demand pelanggan, sesuai dengan waktu pelanggan dan cater pelbagai background pelanggan.

tingkatkan jualan TikTok Shop

Kita kena ingat, satu video yang kita buat belum tentu naik FYP. Tapi, jika kita konsisten buat video, dalam 10 atau 20, mungkin antaranya ada yang FYP! Itu juga boleh jadi cara tingkatkan jualan TikTok Shop!

2. Perbanyakkan pilihan produk di TikTok Shop

Kenapa perlu perbanyakkan produk? Ini salah satu cara mudah kita Upsell produk lain dan tingkatkan jualan TikTok Shop.

Contoh mudah :

Kita offer produk kosmetik, pelanggan cari lipstik. Tipulah lipstik je dia nak. Dia takkan bayar lipstick yang hanya RM15 saja. “Alang-alang aku tengah shopping, baik shopping barang lain sekali.”

Sejujurnya, ini satu cara untuk kita tingkatkan jualan TikTok Shop dengan psiko pelanggan. Buat Combo Sale. Instead of terjual 1 unit saja, kita offer, Beli 3 item, Diskaun 10%.. Tak apa, untung sedikit tapi, produk larisss maniss!

Antara cara marketing yang sering digunakan oleh Orang Cina
sejak zaman dulu, “Buy More, Save More.”

Bila kita offer variasi produk di TikTok Shop, beri diskaun, promo dan juga flash sales, ini adalah satu strategi yang amat berkesan untuk menarik penonton membeli produk anda dan tingkatkan jualan TikTok Shop. Bukan 1, bukan 2 tetapi lebih dari itu!

Tag istimewa ‘flash deal’ juga pasti menarik minat pembeli untuk melakukan pembelian dengan segera kerana kempen ini berjalan dalam tempoh masa yang terhad.

Strategi ini berkesan sekiranya anda ingin menarik pelanggan untuk membeli dalam jangka masa yang lama dan tingkatkan jualan TikTok Shop.

3. Tingkatkan Jualan TikTok Shop Dengan Tiktok Ads

Nak maximizekan keuntungan? Nak tingkatkan jualan TikTok Shop? Manfaatkan TikTok Ads sebaik mungkin gais!

Jadi, ayuh gunakan Features Promosi / Ads di TikTok Shop untuk meningkatkan view dari audience dan menggalakkan pembelian dari pelanggan tanpa kita perlu hardsell.

Tetapkan bajet anda.

Tetapkan target audience anda dengan spesifik – lokasi, umur, jantina dan sebagainya.

tingkatkan jualan TikTok Shop

Anda boleh pilih untuk buat :

  • Iklan berbayar melalui video di TikTok Shop anda
  • Bayar komisen kepada content creator TikTok untuk promosikan produk anda @ Affiliate
  • Collaborate brand bersama influencer atau content creator 
  • Jadikan video sebagai iklan sponsored content yang akan diiklankan secara automatik oleh TikTok

Tingkatkan jualan TikTok Shop anda dengan mengaplikasikan tips and strategi di atas.

Senang cerita, buat dulu 3 Panduan ini secara konsisten. Anda akan nampak hasilnya yang WOW!!

Dan jika anda nak lebih expert dalam menguruskan TikTok Shop ni, jangan segan untuk follow saya. Jom Belajar TikTok Affiliate Marketing Sampai Master!